Ons hout

Wij maken gebruik van kwalitatief hout in de soorten vurenhout en douglashout. Elk type hout heeft zijn eigen eigenschappen, waardoor het ene hout meer geschikt is voor bijvoorbeeld een schutting dan het andere hout. Wij gebruiken meestal vurenhout voor de meubels binnenshuis, voor buitenshuis gebruiken we of vuren of douglas.

Vurenhout voor meubels voor binnen en buiten

vuren spar voor steigerhout / vurenhout
Vuren spar

Wij gebruiken vuren planken voor de meubels voor binnen en buiten. Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar Picea abies. Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort.

De kleur van vuren is bleek tot witachtig geel met een zachte en grove tekening. Na langdurige blootstelling aan licht wordt het geelbruin. Om verkleuring tegen te gaan dient de houtsoort snel afgewerkt te worden. Wij kunnen dat voor u doen door te beitsen en of te impregneren.

Vuren wordt vooral gebruikt in de bouw (als steigerplank) en in de meubelindustrie. Steigerhout is ook een andere benaming voor vurenhout.

Het hout wordt veelal geïmporteerd uit Scandinavië en het Baltische gebied (inclusief Rusland), maar ook uit Midden-Europa. Het kwalitatief beste hout komt uit wat koudere gebieden, waar de bomen trager groeien, met als gevolg fijnere groeiringen. Zeer fijn jarig (smalle groeiringen) vuren uit Midden-Europa wordt gebruikt in muziekinstrumentenbouw.

Douglas hout voor buitenmeubels en bouwwerken buiten

De Douglasspar Pseudotsuga menziesii is een naaldboom en valt onder de dennenfamilie Pinaceae. De oudere bomen zijn herkenbaar aan de grove gegroefde bruine bast. Jongere bomen hebben een grijsgroene bast met harsbolletjes. Deze harsbolletje geven een citronella-achtige geur af als ze plat gedrukt worden.

douglas bomen voor douglas hout
Douglas bomen in Nederland

Douglashout is een naaldhoutsoort afkomstig uit Noordwest Europa die van nature een hoge duurzaamheid en sterkte heeft. Door deze gunstige eigenschappen van het hout is het zeer breed toepasbaar.

Het is een houtsoort die nog niet de bekendheid heeft van Eiken, Beuken of Vuren. Toch zullen een hoop mensen, ook in Nederland, al vaak langs een Douglasspar zijn gelopen. Als je eenmaal de boom herkent is deze op een groot aantal plekken te spotten. De afgelopen jaren is de bekendheid van Douglas hout en daarmee het gebruik van deze houtsoort flink toegenomen.

In grote bosgebieden van West Europa (in het bijzonder Frankrijk en Duitsland) is de Douglasspar de afgelopen decennia in grote hoeveelheden aangeplant. Dit heeft tot gevolg gehad dat alleen al in Frankrijk er jaarlijks 1 miljoen kuub Douglas aangroeit. Binnen 10 jaar zal er jaarlijks 2 miljoen kuub aangroeien.

In Nederland heeft Staatsbosbeheer al jaren als doel om het gebruik van inlands hout te doen toenemen. Douglas zal daar in de toekomst voor een steeds groter gedeelte aan bijdragen.

Douglas hout is toepasbaar in allerlei constructies. Vooral voor constructies die buiten komen te staan in weer en wind is Douglas door zijn natuurlijke duurzaamheid zeer geschikt. Overkappingen, pergola’s, kapschuren, gevelbekleding, schuttingen en buitenkeukens zijn voorbeelden waar douglashout veel voor wordt toegepast. Bij JOAB Houten Meubels zie je dit hout dan ook terug in veel van onze meubels voor buiten. Ook onze schuttingen kunnen van douglashout gemaakt worden.